33

el Solsonès

44



Vilafranca
Clariana de Cardener (Solsonès)


la Salada
Lladurs (Solsonès)

Sistemes constructius de les masies del Solsonès

Els sistemes o tècniques constructius comuns al món rural són extensibles a tot al territori català, amb petits matisos per àrees. La fusta (per a l'estructura) i la pedra (per als tancaments) són els dos materials clau que han forjat les nostres masies i, per tant, també les de les terres del Solsonès.

Pel que fa als murs de tancament, la percepció de la superfície és de pedra en la seva totalitat. L'argamassa es redueix únicament a les juntes i no se sol estendre per la superfície de la paret, damunt les pedres, com s'esdevé en altres comarques: per tant, la textura del tancament és molt homogènia. Moltes de les masies estan aixecades amb carreus, és a dir paral·lelepípedes regulars de tonalitat vermellosa, en ser una àrea geològicament argilosa. Per la seva solidesa, l'aspecte global s'acosta més al d'un edifici fortificat. Les obertures són generalment a la façana principal i el seu perímetre està resseguit per pedres carejades o carreus de major magnitud que els emprats a la paret.

La majoria de masies disposa d'un acabat de façana amb pedra vista. L'acabat d'arremolinat de les façanes no és general, atesa la qualitat i la resistència de la pedra. Per això, no li era necessària una protecció exterior.

El sistema de cobriment de la teulada és a llata per canal, fruit de l'organització de l'estructura, és a dir quan la disposició dels cabirons és perpendicular al pla de la façana principal.

El pendent de la coberta oscil·la al voltant del 30% com en la majoria de les comarques de Catalunya, per les seves similituds climatològiques.

Joan Curós i Vilà
Universitat Politècnica de Catalunya


Can Franc
Navès (Solsonès)

Cal Mingo
Pinell de Solsonès (Solsonès)

Can Ramon
Pinell de Solsonès (Solsonès)